Monday, June 21, 2010

hari ini sudah masuk 36 weeks = 9 months !

hari yg dinantikan sudah semakin hampir.. cm tak percaye due date dh tak smpai sebulan.. cm sgt cpt ms berlalu...sgt tidak sabar dan excited nk tgk muka baby... tp at the same jugak saye sgt nerbes..

tp saye dpt rasekan, baby phm yg mama die sorg2 skg kt kerteh, dan baby akan tunggu time mama die dh ade kt KT or time papa die ade, then baru die akan kuar :)

lgpon 36 weeks actually still awal lg.. cume saye selalu ditakutkan oleh nurse2 ttg kemungkinan utk bersalin awal (premature birth) sbb hb saye selalu low, tak penah lebih 11...

tp saye yakin saye sehat2 aje.. insyaAllah saye akan bersalin pd mse yg sesuai iaitu 38-40 weeks... (think +ve, insyaAllah akan +ve..kan??)

so far, preparation dh boleh dikatakan complete. actually still ade few items yg tak beli, cume mnde2 tu tak kritikal sgt kot. hehh yela tuu...utk brg2 basic rsenye dh ckup. persiapan saye sederhana saje.. lebih2 beli kemudian la.. 

meh kite tgk dlu checklist barang2 baby ape yg tak ckup lagi...
  1. baju baby size newborn - sy beli 8 psg jer, kan baby cpt bsr.. campur2 lengan pnjg n pendek.. ade romper juge..
  2. baju baby 3-6 months - tak beli2 pon lg.. rse cm nk beli nnt jer bile baby dh kuar..
  3. booties and mittens - sudah ade 5 psg..kecik2 je, senang nk kering klu basuh. lg pon nnt baby dh bsr sket tak perlu pakai dh..
  4. topi- dah beli 2
  5. kain lampin + pin- saye beli lampin one pack..ade 10 pcs kt dlmnye
  6. Diapers newborn beli cap drypers for newborn
  7. baby blanket - saye beli 2 jek..hooded blanket
  8. baby swaddle blanket - cm bedung baby la
  9. changing mat/cotsheet - beli yg getah ade gelembung2 tuh
  10. bedding + pillow set - done, siap ng cadar dan jugak pillow case 2 set
  11. wet tissue - beli twin pack anakku
  12. baby towel - 3 helai
  13. small towel - pon 3 helai
  14. bath set - saye beli travel pack johnson baby
  15. detergent utk basuh baju baby - nappikleen liquid
  16. barut perut baby - dah ade kt umah, kak yong bagi, time sara dlu tak pakai
  17. baby bag - sudah beli cap baby kiko..bkn coach yer ;p
  18. mosquito net - done
  19. cotton buds - done
  20. baby bath tub (anti slip)- blummm
  21. baby nail clippers  - complete set ng gunting kecik itu
  22. baby comb & brush - done
  23. nappy rash creme - beli bepanthen. leh guna utk mama jugak as cracked nipple cream
  24. baby carries - beli after bersalin utk bwk baby jln2 :)
  25. sterillizer - perlu ke??
  26. bottle warmer - tak perlu kot. klu nk jimat just guna air panas jek
  27. bakul barang2 baby - done
  28. nasal aspirator - done. ni perlu time baby selseme yek..
  29. termometer - done. br beli semalam :) penting nih !!
  30. cotton balls - done
  31. minyak telon - dah ade dlm set bersalin mama
  32. baby oil - done. actually klu dh ade lotion tak perlu dah. sbb function same jek
  33. comforter nipis - kemudian2. utk bwk travel neh
  34. stroller - kemudian2
  35. baby car seat - later2 okayh..
  36. baby meals set - later.. 6 bulan br start mkn kan??
  37. baby cot /playpen - kemudian jugakk..
  38. milk bottle size s - klu full time mommy, tak simpan stok EBM, perlu ke? maybe later kot klu diperlukan
  39. sabun utk basuh botol susu - tade botol, so tayahla sabun nk basuh kan?
  40. berus botol susu - pon same kan?
  41. formula milk - fully BF. tak perlu insyaALLAH..
  42. cloth diaper - after pantang 
see...tak byk dah kan?? utk mommy list plak..

  1. Maternity pad
  2. breast pump
  3. storage bottle 
  4. cooler bag
  5. ice pack
  6. nursing bra
  7. nursing shirt / baju button kt dpn - utk senang nk bf
  8. dispossable nursing pad
  9. set bersalin - i chose leesa confinemum. dh order online. complete ng bengkung dan batu tungku
  10. cracked nipple cream - pakai yg skali ng baby punye nappy rash cream
  11. dettol @ savlone utk cuci luka - done
  12. jeli gamat @pati ikan haruan - perlu ke?? mkn yg set bersalin tu je tak ckup ke?
  13. stokin tebal - 3 pasang. done
  14. disposable panties - belom lg. maybe beli utk pakai time kt spital
  15. nursing cover - later2. dlm pantang leh carik online ;p
yg blom complete utk mama kebanyakannya adalah keperluan utk breastfeed. maybe tak perlu kot. sbb before ni kunun2 jd working mama, so sgtla rajin cari info psl bf for working mom, breast pump, EBM sume.. skg ni dh jd konfius lak. klu dok umah jer perlu ke pump and sume brg2 tuu..

heheh...utk list barang2 beg hospital lak, i'll updet later la.. so far beg baby utk ke spital dah ready n complete. beg mama je yg blom ready sepenuhnye.. dh complete due2, leh sumbat siap2 dlm kete...

beg baby ready sudaahh... colourful sungguh.. hehe

 okeh... nnt sambung.. daaa ~

17 comments:

  1. hi zuhaira...salam kenal
    if u berniat utk full bf ur baby nt,btl warmer penting utk pnskan susu yg beku(bl dah msk keje ia adalah penting).kalau gune air pns takut hilang khasiat2 dlm susu ibu itu.Sharing is caring rite :)

    link n folow u

    ReplyDelete
  2. zughai.. bgus checklist ko ni. sila jgn delete post ni smpi bile2 k. da deliver nnt pon jgn lupe update blog tau. :p

    ReplyDelete
  3. anna : tq for the info. tp klu tak keje, kene simpan stok EBM jugak ke ek?

    link n follow u back :)

    ReplyDelete
  4. cik kintan : nnt klu ko nak list ni, aku leh bg yg excel lg eh..siap ade kos kira2 sume.. hahaha

    wajib updet blog nnt ble dh bersalin. sbb aku tau ko msti tingin nk tgk baby aku yg chumil kan... ahhaha.. nk hrp ko dtg visit tah bile la..

    ReplyDelete
  5. hi zughai!
    aku ni quiyah..
    aku tabikla kat ko nak fully bf baby..aku banyak baca blog² mak org ni.. ramai yg pasrah bile bab bf ni..
    tapikan beb, kalo ko bekerja, perlu breast pump tu..
    kot2 nanti dah abih pantang ko nak keluar jalan2? breast pump tu penting utk ko pump susu, buatnye kalo tmpt tu takde bilik utk breastfeed susah gak beb..

    ReplyDelete
  6. kalo tak kj,boleh buat utk stok2 kecemasan aje.Mn la tau tibe2 kene berjauhan dgn baby tp tak perlu buat byk2

    ReplyDelete
  7. quiyah: hrp2 susu byk n berjaye la fully bf.. aminn ~

    eh blog ko ape add nye eh? aku dr aritu nk link tp user profile not available??

    anna: tuh la rsenye cm perlu gak wt stok n beli breast pump.. org ckp klu bengkak susu, kene gune breast pump gak..

    sempat lg nih nk shopping mnde2 tu online kan.. hehe

    ReplyDelete
  8. hai zuhaira..

    wahh,dah siap semua ye.tahniah,bakal mendapat baby kelak.
    oyya,saya setuju penggunaan bottle warmer adalah lebih berkesan dan baik dibandingkan dgn air panas.

    i follow ur blog ya. :)

    ReplyDelete
  9. abg jep : i polloww~~ sinarFM ;P

    ReplyDelete
  10. hi mama zughaiiii...

    yeah i pn sama ngn intan..nk jugak excel tuh :P

    well, nnti ko blog ari2 psl baby. aunties nih nk dtg melawat susah le sket, kan intan kan?

    p/s: intan mebi kne wat trip ke tganu????

    ReplyDelete
  11. kimmy : tq for the tips... follow u back :)

    abang : apekahh?? huuu

    cipz : hehe cipz gaya nk excel tu cm tak lame lg dah tuuu... hehe

    nnt aku dok gemas korg leh dtg melawat.. gi piknik kt pd ke.. hehe

    ReplyDelete
  12. Hi zuhaira,

    I ada milk warmer. tak guna! principal nya sama, letak dalam air panas. actually tak payah beli pun takpa, masak nak unfreeze susu, pusing2 bawah air panas2 suam. same with sterilizer.

    lampin kalau nak senang, guna snapper. dia ada jual next to pins. pin susah. nanti takut tercucuk baby. alalala. and kalau u beli CD awal2. especially pocket CD, dia jadi pembalut lampin without the insert. i buat camtu for my newborn dulu :D

    nursing cover, baik beli awal. sebab..nanti masa pantang. ramai pelawat. kalau mak2 mmg dah tak larat nak cover2. tapi kalau ada bapak2. hehehe pepaham je la.

    link me ya. i add u to my blog.
    and if nak shopping baju baby jemput ke http://yummyliciousbaby.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. oh btw. breast pump tu penting bila awal2 breastfeeding even bila tak kerje. sebab...nanti bengkak breast bila full sgt. legaaaa ada pump!

    and simpan je la stock susu..manalah tau tiba2 kena keluar mana2. boleh guna.

    ReplyDelete
  14. mummylicious : wahhh byknye tipss... thanks sgt2... byk menjwb persoalan yg duk berlegar dlm pale nih..hehe..

    warmer mmg dh decide tamau beli.. cume sterilizer tu stil konpius perlu ke tak..

    yg CD tu maybe pas pantang br start gune. klu dlm pantang cm sshkan mak lak nk kene basuh.. kite kan takleh nk gerak sgt..

    oh yg nursing cover tu ade btolnye gak kan... so nak belila skg :)

    yg pump tu dh order jugak. skali ng storage bottle sket2 utk stok...

    hee thanks yee.. i link ur blog gak :)

    ReplyDelete
  15. zughai: bg je la excel format tu. member haku da berkenan. aku plak berangan je la dl.

    cipz: ayuhla kite ke ganu nnt. bole jenjalan smbel menjeleskan org yg tgh berpantang. hehe

    ReplyDelete
  16. Awak!!! Wahahhaha, panjangnye list!!! beg baby tu colourful cam blog awak la!! comel!!!

    Well, raya nnt dah abis pantang kan? of cos akan balik JB kan?? i'll visit u then.. =) Auntie pengapit teruja nak tengok baby la.. Tapi if saya ada jalan2 rumah along, i'll drop by KT..

    Take care yourself dear.. =)

    ReplyDelete
  17. tolong menolong kan. apa salah nya. hehe
    tapi actually kalau dah guna lampin, CD basuh sama je. if that is your worry la. sebab kalau lampin sahaja, mesti guna balut plastic tu kan, kain plastic tu tak kasi udara masuk so kemungkinan nappy rash tinggi. but if you guna cover CD saja (insert takyah guna lagi), lagi bagus. and kemas.

    good luck apa2 pun. i lepas beranak takda beli dah CD. haha duit belanja tempat lain dah. nasib baik stock up before. beli skit2 so tak rasa mahal.

    ReplyDelete