Friday, December 16, 2011

38 minggu

Baby kt dlm ni dh pon masuk 38 minggu. Tgl lebih kurang 2 minggu je lg utk bersalin. Aihhh terase cm cepatnya masa berjalan.

Kwn2, doakan saya dipermudahkan semuanya ye. Still takut ni walaupon dh 2nd time >__<

posted from Bloggeroid

Monday, December 12, 2011

Tuesday, July 26, 2011

Contest Anak Senyum By Mamalurveirfan

Saya telah ditag oleh Mummy Firas dan Mama Zara utk join contest ini  :)


dan inilah gambar Amani yang dipertaruhkan :D 


NAMA ANAK : AISYA AMANI BINTI SAIFUL SHAHZA
UMUR ANAK : 1 TAHUN
NAMA IBU : ZUHAIRA BINTI CHE MAT

Dan saya mahu tag Ummi Zahin dan Mama Nashriq utk join sama. Sekian.

Sunday, July 24, 2011

bila handphone mama dah jadi mainan anak.. :-)

Dah lama sangat2 tak jenguk dan update blog. Tak ada mood dan tak ada masa. Mcm2 dalam kepala nk cerita itu ini tapi dok stuck dlm kepala jela. Sampaikan birthday Aisya Amani yg pertama pon tiada entry. Sadis kan? Taktau nape sgt mls nk blogging skg.

Bila jenguk ke blog,tgk2 ade entry yg tak ada tajuk ngan gamba anak kesayangan tersengeh kat situ. Dlm kepala dok pikir, bilala plak aku buat post ni? Rupe rupenye anak yang bijak ni dh publish post sndri guna gamba yg ade dlm hp. Adoilaa sabor ajela. Seb baik gamba dia sorang2. Kalau ade gamba mama tgh serabai guling2 ng dia,adoiii pengsann!

Dah pandai sgt2 amani skang tekan itu ini kat hp. Tu pon seb baik jugak mms setting mama tak betolkan lagi lps org kedai yg repair hp dah ter reset. Klu tak, tataula tah mane2 gamba senonoh dan tak senonoh yg dpt kt org. Penuh outbox ng mms yg sangkut takleh sent huhu. Tu pon tak terkira msg kosong yg amani sent kat org. Yg plg byk kt papa die la hehe. Call pon byk die buat. Yg slalu kene pak shar die la (my bro) sbb nama atas skali kat list. Tak psl2 org tu call blk tanya ;p

Antara lain aktiviti die guna hp mama - ambik gamba or video la ape lg. Dlm hp tu penuh ng gamba yg die ambik jela. Gamba kaki sendiri,perut,lantai,siling,tangan hhehe mcm2 lagila. Pastu lg, add new contact. Delete contact pon ade huhu. Buat new appointment kat kalendar.. Lagi ape ye? Oh psg lagu pon pandai hehe

I guess most budak yg sebaya amani pon mcm ni la jugak ragam dorg. Hp kita mmg feveret toy die kan? Puas la sorok tp pantang leka sket mmg ade kt tgn die la, kan kan? :) seb baik la hp mama kategori tahan lasak jugak. Tu pon dah bape kali anta repair sbb masuk air liur die haha. Skg dh takde dah mslh air liur tu tp skg terer mengabiskan kedit mama plak. Bijak bijak..

Okla mama klu dah start bebel mmg pjg lebar, so nk stop skg cari makanan kat dapur utk bekalan sahur. Semput nk abeskan ganti puasa 30 ari. Juga jgn lupa telan pil2 ibu mengandung yg sgt byk itu klu tanak kene bebel ngan akak misi. Cite check up kemudian2 la cite klu rajin. Nway baby kecik dh 17 minggu. Dah mula menendang2 dah pon heee sukaa sukaa

Ok penutup entry,bg gamba kakak kecik la satu heee


"saya dah setahun tp rambut saya tetap tak panjang2"
Published with Blogger-droid v1.7.2

Tuesday, June 28, 2011

Amani 11 bulan dah

Cm kejap je,pejam celik dh dekat setahun dh my little princess ni. Hmm sgt cepat masa berjalan ye..
Published with Blogger-droid v1.7.2

Monday, May 16, 2011

Yes I Am....

kepada kawan-kawan yang wish kat entry lepas, terima kasih..

wish psl ape? psl ini la...










yup betol2... i am pregnant AGAIN...

kalau ikut kira-kira saya yang bijak ni, now i'm entering my 7th week. and my EDD will be on 29th dec 2011.

so far, takde muntah2, loya2, morning sickness ke ape..alhamdulillah sihat mcm biasa. mcm masa pregnantkan amani dulu jugak. cuma rasa nak pitam tu ada jugakla sometimes. maybe because of my low HB kot (biasenye between 7 to 10 samada pregnant or not). but this time, penat sikit la dari last time. sbb now i'm having 9 months old baby yg tgh melasak. semput sikit la dok asek nak kejar budak kecik tu, but i'm happy =)

oh lagi satu, kepanasan yang melampau2. biasela klu time pregnant mmg rasa panas semacam kan... cuaca kat sini skang pon extremely hot. memang tak tahan. tu yang tambah rasa nak pitam tu. sabar ajelah..

~ berdoa agar Allah permudahkan setiap urusan dalam perjalanan ini...aminnn...


Tuesday, May 3, 2011

Bersedia atau tidak....

boloss sajaa dinding ituuuu....


eh bukan bukan... huhu merepekss..








hmm... soal bersedia atau tidak, sejujurnya saya sangat2 belum bersedia. Namun apapun, saya terima setiap rezeki yg Allah bagi dengan hati yang terbuka dan jiwa yang bersyukur.. insyaAllah semuanya akan dipermudahkan olehNya... aminnn...

Tuesday, April 19, 2011

anak askar lah katakan ~


tiap kali umi tgk amani menjulur (gerakan ke depan dlm position meniarap), mesti umi akan tergelak-gelak. umi ckp klakar. umi ckp semua anak dia 12 org, takde pon yg gaya menjulurnya mcm amani. termasuklah mama amani neh. so i guess die dpt skill ni dari encik sepol kot.

saya pon taktaula gaya amani menjulur ni mcm gaya budak2 lain ke tak. sbb saya pon tak perati sgt anak org lain mcm mana. saya pon takde adik, so i've no idea. dari mula2 amani pandai menjulur, memang mcm tu la gayanya. tp umi ckp, yg biasa umi tgk, baby menjulur gerakannya mcm tangan mengaut ke blkg tu. tp amani ni gerakannya gaya cam askar hehe.. nak wat camne mi, dh anak askar :p

so ni video gaya amani menjulur. menjulur tu dh hujung2 video. sejak2 dah expert merangkak ni, susah dah nak tengok dia menjulur...

video

so anak korang camne? cm gitu gak ke? =)

Thursday, February 24, 2011

macam macam amani siri 2

pagi tadi, lepas bagi susu kat amani, saya dah semangat nak sambung tido balik. tgk jam pon awal lagi. mata pon berat semacam. dpt lelap setengah jam lagi pon orait gak. jeling amani kat sebelah, tengok dia pon macam mamai2, tapi belum lena sangat lagi la. dok golek sana, golek sini.. aihh golekla ye syg, mama nak lelap sat je lagi yaaa...

tiba-tiba.... terasa ade mende yg sentuh2 kat bibir. bukak je mata, nampak itu budak kecik tengah sengih lebar sambil cuba nak sumbat puting die dalam mulut mama... adoiiii terus tergelak mama. mata terus segar, tak jadi nak tido lagi..

mesti dalam hati amani cakap...

"ooooo nak tido lagi yee??? nah amik ni, bagi lena sikittt"


budak kecik yg byk akal bersama puting yg cuba disumbat ke mulut mama :p

Wednesday, February 23, 2011

macam macam amani..

lame tak bercerita kat sini. bukan malas tapi tak berapa nak rajin. hehe..

cam biasa la, nak cite psl sape lg klu bkn psl amani. anak sorang ni sekarang dah macam2 aksi die. buat mama nak tergelak jer kalau tengok. makin besar, makin terer jadi penghibur hati mama...

time mandi pg td pon, dua kali mama tergelak ngan aksi die.

aksi pertama, masa nak start mandi. elok je mama bukak pampers die, die boleh kencing lak sambil berdiri tu. yg klakarnye, die buat muke cm pelik je. kerut2 kening. pastu tgk kaki sndri yg kene air kencing. huhu agaknye dok pikir air apela ni, rase panas jek.. haha.. yg paling tak tahan nak gelak, lps 3 saat die terkedu tgk kaki die tu, die angkat muka pandang mama, pastu heeeeeee sengeh lebar2.. adoyaiiiiiiii

aksi kedua plak, time dh siap mandi. mama ambikla towel lap2 muke ngan kepala die tu. at the same time, die pon sibuk pegang towel tu jugak, pastu lap2 muke mama plak.. adoiiii sebijik ikut ape yg kite tgh buat kat die.. huhu tergelak lagi mama. macam2 la si kecik ni...

anyway aisya amani dah pon 7 bulan skg. cpt betul masa berlalu. skg masih lagi selesa bergerak gaya crawl askar. merangkak tu dah boleh, tp cm malas2 lagi. paling jauh pon 5,6 langkah je, pastu heret dada balik. hehe tak kesahla sayang, mane2 la janji anak mama ni suka dan selesa okeh...

gaya feveret si kecik ni skg.. bajet kunun2 leh berdiri trus la tu. hehe


oh psl solid food, si kecik sorang ni mcm tak reti sgt lg nk mkn. tataula makanan tak kene selera or die lom ready nak mkn. lain kali la cite psl ni. dah ngantok sgt ni. daaaa ~

Monday, January 31, 2011

Saturday, January 29, 2011

Happy Birthday My Love!

Dear Mr. Papa,



u brighten our life and fill it with joy. we love u so much papa. thank you for being the greatest papa in the world!

With each year, we love you more and more. HAPPY 28TH BIRTHDAY PAPA! May all your dreams and wishes come true. Semoga usia diberkati, dimurahkan rezeki dan sentiasa berada di bawah lindungan dan rahmat Allah. Aminnn ~

Love,

Mama & Amani

Friday, January 28, 2011

bertindak mengikut arahan!

teettt teettt <-- bunyi msg handphone saya. best kan bunyinye??

from : baby (sila muntah sekarang!)
- no weekend this week. sorry. arahan komander.

'amaniii..jom gi mydin!'





eh tetibe

baby pon tau rindu bapaknya, apatah lagi emak baby


hehe tajuk boleh buat orang muntah pepagi..

tapi betul kan? baby sekecil amani ini pon dah tahu apa itu rindu. walaupun dia tak boleh nak cakap dan tak reti nak bagitau kat saya, tp saya tahu dia rindu sangat dengan papanya.
 
kesian sangat si kecik tu. semalam pak udanye (my bro) datang rumah. merengek-rengek dia minta didukung. bila pak udanya dukung, terus kepala dok lentok kat bahu pak udanya. sgt sedih ok tengok... rasa nak nangis je..

berpusing-pusing la satu rumah sampai ke laman pak uda dukung amani. then bila pak udanya tu nak balik, dia boleh menangis pulak macam nak ikut. aduiii...

lepas tu, malamnya pulak, time kie (my dad) melintas je kat dia, merengek lagi mintak kie dukung huhu.. kie pon layankan jelah, dukung ke sana sini.. the same thing gak bila cik man nya (my BIL)  and angah (her cousin) dukung, lentok je si kecik tu. kiranya, pantang nampak mana-mana lelaki, semua dia nak mintak dukung. adesss


agaknya dah rindu sangat dengan dukungan papa kot. maklumlah, papa memang rajin dukung amani. time minum pagi2 sebelum pergi kerja pun, dok riba si kecik tu sambil minum. kalau amani belom bangun time papa dah nak pergi kerja, dikejutnya amani dari tidur. bila balik saja dari kerja, terus ambil amani, dukung lagi. sebab dah terbiasa macam tu, bila papa tak ada ni, maka amani pon mulalah merengek-rengek time pagi dan petang mintak mama dukung. mama dukung aje, terus senyap.selagi tak dukung, selagi itulah dia serba tak kena.


nasib baik jugak still kt rumah my parent. so adalah jugak orang lain yang riuhkan suasana. takdelah bosan sangat amani dok ngadap muka mama jer dari pagi sampai ke malam tiap-tiap hari. tapi pas raya cina ni, kami akan balik gemas. tak sedap plak nak tinggal rumah lama-lama.

anyway, hari ni dah hari jumaat. petang ini papa pulang insyaAllah. aih mesti seronok si kecik tu. mama pon seronok juga. ngeeee ~


 

p/s : esok, 29 jan adalah birthday encik sepol. errr saya tak plan apa2 lagi dalam pale ni. blanje makan je ok tak??? huuuuu

Tuesday, January 25, 2011

GIVEAWAY..jom2 join! senang ajerr...

get a chance to win this..

a coach wristlet worth RM275!!

how to??


1. Become a follower of http://arianamir.blogspot.com/

2. Tweet about it, Blog about it, or share about it on Facebook (then post a comment here, to say what you did tweet,blog or facebook -link/proof required, if facebook then snapshot your shout... also with your email address so that I can contact you)

3. After http://arianamir.blogspot.com/ reaches 70 followers, they will randomly pick a winner using random number generator.
that's it... gud luck uols...

weee anak sedara baru -->> Nur Aleesya Maisara

akhirnya... setelah Nur Aleesya Maisara berusia 44 hari, barulah saya dapat menatap wajah si kecil itu. Aleesya ni anak ke-2 kakak saya yg no.10, Kak Yong. cucu Cikgu Mat yg ke-28 :)
born on 11th Dec 2010. sama tahun lah dengan my Aisya Amani. Aisya, Aleesya... nama pon dekat2 dah tu...

ini dia Nur Aleesya Maisara... ngeee geramm tengok si tecik ni kusyuk tido


alkisahnya Aleesya ni lahir mase 32 weeks kalau tak silap. masa lahir berat aleesya 1.54kg aje. kecik kan?? so kenela dok kt hospital dulu. akhirnya mlm td baru dpt keluar. berat sekarang, 1.69kg. still kecik kan?? memang kecikkk sangattt. comel aje. ishh nak pegang pon saya tak konfiden, takut salah cara pegang.. hehe so tengok ajela dulu. tapi esok nak try gak dukung. rindu pulak nak dukung newborn baby. amani dah besar sekarang. padahal baru 6 bulan je pon hehe.. kadang2 tak boleh nak bayangkan sekarang kecik mana amani dulu masa awal2 dlm pantang... tapi takla kecik mana sgt kot. sebab amani kluar2 dh besar. 2 kali ganda berat dari aleesya..

Aisya Amani berusia dua hari.. berat lahir - 3.38 kg :) 
yang paling excited mestilah kakaknya Maisara. heheh seronok die bile adik dah boleh balik rumah... yelah tiap2 hari mamanya bagitau nak gi hospital bagi susu kat baby aleesya, tapi dia sendiri tak pernah jumpa adiknya.

si kakak yg excited, Nur Adriana Maisara, 3 tahun 1 bulan
okay lah, dah lewat ni. masa untuk tidur. will update later. good nite ~

p/s : i miss my hubby so much!! oh oh oh T_T

Monday, January 24, 2011

kini kami kembali ke status PJJ :(

sedeh...
start dari hari ini, saye dan encik sepol kembali ke alam PJJ (read : perkahwinan jarak jauh)
esok encik sepol akan start kursus kt KL..
pas magrib td dh gerak gi KL pon..
kursusnye, lame tak lame la, lebih kurang 5 bulan jer...
jerrr??? oihh sgt lame la sebenanye... huuu sgt tak best feeling ini
rase macam...ade satu kekosongan dlm hati nih. rase sunyi, rase rindu..
hmm nasib baik ade amani sebagai penghibur hati dan pengubat jiwa...

cm ngade2 jek bunyinye kan? macam la ko sorang jek yg pjj zuhaira oiiii
KL jek pon, dh kecoh2..
kalau laki kene gi misi ke lubnan ke, hah mau bengkak mata kot...

entahla, bukannye tak biase PJJ neh.
in fact.. tersangatla biasenye..
dr alam berkawan...
ke status 'teman tapi mesra'
ke situasi berkapelan bercinta cintaan berkarat karatan (okeh eksejeret je lebih. kami due2 tak karat.. kalau ade pon sikit la hoho)
upgrade ke tunang...
sampaila dh kawen..
sampai ke mengandung...
dan smpai ke beranak...
sumela PJJ
tak penah merase bermesra berdatingan berdekat dekatan...asek jauh ajek
tp bile dh dpt..oh kejap je dah kene berjauhan semula..
sempatla merase lebih kurang 3 bulan...
uhhh tak bestnyeeee.....
tp kenela trima kan.. dan sebagai isteri kenela paham..
dan sentiase mensupport laki tak kirela ape situasinye pon..
betol takkkk???

kalau amani mengamuk, papa akan setia melayan dukung gaya mcm2


pasni, takde lg la bile dh ptg, sket2 dok tgk jam, bile nak kul 5 ni, tak sbr nk tgk muke laki..
ko tunggula 5 hari, barula leh jumpe..
tu pon blom tentu 5 hari..
kalau ade kene masuk hutan ke, kene setelkan hal2 kursus ke, tak dptla nk blk wiken kan..

anak kesayangan papa.. balik keje je trus mata carik amani

dan tak dpt jugak tgk keadaan ni lg utk 5 bulan ni..
keadaan papa yg blk keje tak tuka baju trus dokong anak kesayangan..
trus main ng anak..
dan keadaan si anak yg sgtla berseri-seri muka bile nmpk papa blk keje...
hmmm lagiii...

dan biasenye tiap2 mlm akan dpt tgk moment2 mcm ini..

.
.
.
.
.
.
.




tapi skarang kenela tunggu wiken baru dpt tgk... aaaaaaaaaaa T_T

p/s : entry agak migrain sbb tukang tulis pon migrain igt kt laki wpon baru 5 jam berpisah. ohhh i miss u so much syg!!

Wednesday, January 19, 2011

alaaaa...esok dh last episod ke cite ayoub?



ohh sukenye cite ayoub ni. nape dh nak abes?? pasni nk tgk cite ape plak? huu :(

saya dan encik sepol mmg layan cite ayoub ni sejak dr awal2 dlu time ayoub kecik smpai la skg dh nak abes pon. tiap2 mlm, ari selasa-kamis dok tgu cite ni. best woo cite neh.. sungguh menginsafkan dan byk pengajaran (cm ayat karangan spm plak)

iqram dinzly sgt hebat membawa watak ayoub. tak rase menyampah lgsg bile tgk die sgt baik dan bersopan santun. cm natural gitu. fizz fairuz pon mantap. menjadik lakonan die sebagai aidil yg sgt ler jhtnye tuu..

walaupon semangat tgk, still ade gak episod2 yg miss. nak tgk kt tonton cm mls. ms surf2 terjumpe la link ini
die ade bg link utk download semua episod cite ayoub kt 4shared. terase nak download plak semua episod cite ni, simpan dlm cd.. hehe semangat tak??

okies2, kalau korang berminat nk tgk, leh la gi dkt link yg kat atas tu. takpon tgk kt tonton jek. percayalah, cite ayoub ni leh bg byk pengajaran utk kite. tp sdikit serius la.
kalau nk tgk crita bangang2, tgk la cite tiramisu tu. adoii tah hape2 la cite tu. brangan jek keje. tp bolela tahan lawak..
yg tak tahan dan tak paham tu, ape hal la tv3 gi tukar waktu siaran ke 7-8 malam? tak sesuai lgsg okayy?? 6.30-7.30 dlu pon cm tak sesuai tp ok la skit dr skg. ape salahnye buat 6-7 ke..
ishh kene komplen neh.. agak2 klu komplen kt tv3, dorg layan tak????

Thursday, January 13, 2011

pantang larang...

listen to hot fm am krew now.. topic for this morning - pantang...

just now, ade sorg caller ckp, mak die bitau, klu ms pregnant, jgn pindah rumah, nnt baby tamau kuar (means lambat kuar la)..
tp this caller ni die tak sbr gak nk masuk umah baru, so die pindah la gak mase pregnant..
then secara kebetolan, baby die mmg kuar lmbt. smpai dh lps due date 10 ari..

otomatik teringat kt situasi sendiri. mase pregnantkan amani, mmg saye ade pindah umah pon.. dr umah kt kg baru kerteh ke rantau laut.. ms tu bulan 2, means tgh pregnant 4 months cmtu..

lg skali pindah (angkut semua brg selama 3 tahun ++ dok kerteh, blk ke umah my mom), ialah time lg 3 minggu nak ke due date, 37 weeks. bajet konon anak 1st nnt baranak awal la, so cpt2 blk umah my mom, takut terberanak sorg2 kt kerteh.. hehe

skali, dh smpai due date, amani sronok lg duk dlm pewut. takde tanda2 lgsg nak keluar. smpaila akhirnye 3 hari dah lps due date, barula si tecik ni nak kuar.. hehe.. secara kebetolan la tu kot, leh btol plak cm mak si caller tu ckp..

tp apepon, setiap ape yg berlaku, semuanya pasti sudah ketentuan Allah..takde kene mengene pon kot ng pantang2 ni. klu betol berlaku pon,anggap la ianya hanyalah secara kebetulan. yg penting, kite jgn skali2 percaye dgn hati, ape yg berlaku kt kite tu sbb kite buat itu, buat ini. boleh jatuh ke syirik kalau tak silap la.. wallahualam..

tp kebanyakan adat dan pantang larang org melayu ni, sebenarnye dorg create ade reason lain, tp dorg bitau kite reasonnye tu lain plak. contoh, mcm tak bg time mkn pindah2, tukar 2,3 tempat, katanye nnt kawin 2 (agaknye, kurg pasti). padahal sbb tamau sepah2, nnt tumpah2 kt lantai, si emak jugak yg kene bersihkan..

and saye rse, dlm kes klu mengandung tu, tak bg pindah umah, bknlah reason die nnt branak lmbt, tp sbbnye pindah umah ni kan penat. lg2 ibu mengandung. nak buat keje packing2 brg, angkat2 brg, pastu unpack brg blk, kemas2 lg.. kan penat tuu.. uhh tobatt.. penat sungguh.. saye dh rase sndri. hehe

so ape2 pon, setiap mnde yg dicakapkan tu, kite pikir sndri la buruk baiknye. yg mane baik utk diri kite or tak memudaratkan, kite buat jela.. tp tayah pcaye dlm hati, kite buat ni, nnt jd mcm ni.. and klu yg memudaratkan tu, tayah la buat.
contoh kalau ibu mengandung, org ckp klu mengidam apa2, elok la ditunaikan, nnt anak meleleh air liur. so klu nak mkn tu, mkn jela. suami pon, kalau isteri dh ckp teringin tu, usahakan jela. sian isteri tu, dh penat bwk pewut, ape salahnye dimanjakan sket :p
tp as long as mende yg dimintak tu halal, dan tak memudaratkan la. klu buang tebiat mintak daging oink2, takanla nak turut jugak, ye dak?
takpon kalau yg ade darah tinggi tu, mintak nk mkn daging kambing, sebolehnya janganla mkn. nnt bahayakan ibu dan bayi plak.tp kalau dh tringin sgt2, maybe bolela mkn gak suku ketul kot, bg lps hajat.. eh tp klu jd pape saye tak bertanggungjwb eh... hehe..


amani ni meleleh2 jugak air liur die. kdg2 la... lg2 die dok main sembur2 jek.. eheh klu org tegur psl air liur die, mulela sy ckp ng encik sepol...
'tula.. dlu org nk mkn bubur kt kg baru abg tanak bwk. kan dh meleleh2 air liur amani'...
hehe saje2 jek ckp cmtu,nk kacau2 die. bkn sbb btol2 pcaye pon. so nnt next time pregnant, lehla ngada2 lebih sket. haha.. padahal si isteri ni mmg pon kuat mkn. ape aje la yg tak teringinnye.. 

okla sbb td letak gamba amani tak nmpk muke ng air liur melelehnye.. maka si tecik amani ni request mama letak gamba lain yg lebih hensem sket :p


amacam..kacak tak saye?? 

Friday, January 7, 2011

updet amani - 5 months jab n progress

arini cite psl saye ye mama :)

cm kejap jer masa berlalu. si kecik amani ni dh pon 5 bulan setengah. ptg smalam gi cucuk imunisasi utk 5 bln kt spital tentera darat. dlm kem ni jek. saje gi ptg, sbb ptg slalunye tade org. dan mmg btol pon tade. dtg2 trus bole buat.. kejap je, jimat mase..

so timbang smlm, berat amani dh pon 7.93kg. hehe sikit plak naik kali ni, tak smpai sekilo. igtkan dh 8 kilo lebih. biase sbulan naik sekilo. last time mase 4 bulan, 7.25kg. okla tu. kang asik naik byk2, overweight plak si bam bam mama ni..

yg kagum nye, mse cucuk tu lgsg la plak die tak nangis. sket pon tak. biase ade la nangis sbb terkejut, tu pon kjp sgt, pastu diam la. ini muke rilek ajek, cm tak sdr lgsg kne cucuk. maybe die syok sgt tgk kertas yg papa kipas2 kt die kot..

as for the progress, stakat ni dh makin mcm2 aksi dan akal die. tp sronok sgt layan die. penghibur hati mama dan papa. geram je tgk.. antara mnde2 yg die dh pandai buat :

1. dh pandai bergerak ke sane sini. crawl gaye askar tu. abes la serata ceruk umah die nk gi. masuk bwh meja la, bwh kusi la. dlu mule2 die pandai gerak ke dpn, bile smpai ke lantai je mesti nk jilat lantai. adoii.. seb baik skg dh tak buat cmtu..

huru-hara sume comforter yg kite bentang utk die golek2.. mane taknye, gerak je kejenye :)


2. dh pandai golek2 byk arah. ini mmg dh lame pandai. skg dh kurang membahayakan diri sndri. dlu slalu la tergolek2 pastu pale terhentak kt lantai. menjerit mama tgk, cm nk nangis jek rse.. huhu sian anak mama..

3. pandai tarik rambut mama. oh ini mmg feveret die. pantang mama baring seblah die, konfem akan jd mangsa. kuat plak tu die tarik.. huhu leh botak mama syg...

4. pandai kejut mama papa bgn tido. pastu tido dgn sgt lasak. hehe siap tolak2 mama papa ng bontot die. dialog papa bile tgk amani dh tolak2, "saya jentolak, saya jentolak".. adoii

5. suka tgk org mkn. berminat sgt, cm nk juga. siap jerit2. klu dekatkan sudu ke mulut die, konfem die nganga. hehe sbr ye syg.. lg stgh bulan nnt mama bg mkn eh. papa dh tak sbr, sket2 ckp nk belikan amani biskut milna..


6. pandai tarik brg2 yg ade dekat die. klu mandikan die, bersilat jugakla mama. semua yg ade kt keliling die, die nk tarik. same gak klu kt meja mkn n riba die. esp klu mkn kt luar la. kene jauhkan sume mnde. klu tak, ade plak kang yg bermandi teh ais..

eheh sian kene biar golek sorang2 atas sofa.. kt pizza hut mesra mall


7. kdg2 dtg mode excited die, dok jerit kuat2 dan ulang2 cm kagum sgt bile dgr suare sndri. die punye high pitch tu leh smpai ke blok dpn kot leh dgr

muka excited sronok main.. hee

8. semua benda yg ade kt tgn nk dimasukkan dlm mulut. ni mmg pnt. kene cek slalu ape yg ade kt tgn die.. risau gak, kang tah ape2 la yg masuk dlm mulut die..

tgk.. abes bear tecik ni jd mangsa. dr warne putih nk tuka ke kelabu dah..hoho


9. oh.. juga boleh angkat punggung tinggi2 dah gaya cm nk merangkak tp tak pon. progress stakat ni dh bole bergerak 1 step jela, pastu gedebik jatuh...

10.  suka main air liur.. uh siap sembur2 lg.. pastu air liur asek la meleleh. org yg tgk akan ckp "apela yg mama die tak dpt mkn ms ngandung ni smpai anak meleleh2 air liur" huhu

11. dah kenal nama sndri. klu panggil amani jek, mesti pusing tgk kite smbil sengih2 :)

12. tido mlm dgn sgt lama. tido siang plak sgt sekejap.. tak smpt mama nk buat ape2, die dh bgn. biase siang die akan tido pagi pas mandi tu stgh jam. pastu tgh ari gitu stgh jam lagik. ptg kdg2 tdo, kdg2 tak.. tp mlm mmg die tdo lame. lame tu means tdo tak bgn in between, cm straight 8 jam tdo, bkn tdo awal. si kecik ni kul 12 pon mata die segar lagik. klu tak tutup lampu mmg pyh die nk tdo. tp klu dh tdo, tak bgn dah nk mtk susu ke ape. bgn kul 8 pg tuh la br die minum...

oh mcm2 lagila cite psl si kecik ni klu nk story mmg tak abes. teruja sgt2 tgk stiap perkembangan die. alhamdulillah syukur dpt tgk semuanye dpn mata sndri. syukur jugak si amani ni tak byk ragamnye, kirenye easy baby jugakla.. harapnye berterusan la smpai ke bsr, dan membesar jadi anak yg mendengar kata.. aminn ~

ok papa.. it's weekend already.. jom jalannn ~

HAPPY BABY CONTEST



Pelawaan dr tuan punye contest (time kasih Ina Hashim), maka saye pon dgn semangatnye mau join ini contest. nama contest cm yg kt tajuk tuhla ye.. happy baby contest.

Gamba amani for this contest adalah...


Nama Baby : Aisya Amani Saiful Shahza
Nama Mama : Zuhaira Che Mat
D.O.B : 21 July 2010

saya nak tag cik surie, yanie, aishah, flymummy, eiza dan sape2 la yg nak join :)

Closing date : 17 Januari 2010 05.00pm.

Hadiah² kepada 3 orang pemenang :
  • Hadiah pertama : 1 keping cloth diaper Coolababy.
  • Hadiah kedua : 1 milk storage bottle jenama Bumble Bee + 20 keping YouHaveaBaby milk liners
  • Hadiah ketiga : 1 milk storage bottle jenama bumble Bee + 10 keping YouHaveaBaby milk liners
slamat mengejoin u alls ~

Thursday, January 6, 2011

merangkak selutut-selutut.. hihi

mlm td, amani bgn blk dlm kul 10 lebih gitu lps tertido sndri awal2 .. cm biase la bile bgn tu tade lain kejenye, golek sane golek sini. lagi2 dh kenyang dpt upah susu, lagila sronok die main. mama ngan papa pon join golek2 same sambil tgk tv..

tiba-tiba, dgn tak disangka-sangka, amani angkat bontot tinggi2 btol2 cm gaye org nak merangkak.. amek ko, terjerit2 mama ng papa terkejut tak percaye die dh boleh angkat bontot die. excited tak igt.. haha.. lg terjerit2 bile amani try angkat lutut die nk gerak ke dpn.. oh gaya mama ng papa cm pom pom girl dah.. haha tp gedebik jatuh blk si kecik tu pas melangkah selutut.. pastu die try lg dan lg tp stakat slutut tu jela.. maybe die tak pandai lg nk gerakkan lutut yg sebelah kiri kot..

eheh ruginye tak smpt ambik video. bile die mule2 buat tu, mama ng papa excited sgt smpai lupe nk ambik video. bile dh sebok nk record, die plak tanak buat dah. biasela si kecik ni, bile henpon hala je kt die, konfem die trus benti buat apepon, then pandang je henpon tu.. aishhh

pg ni plak, bgn2 je trus buat latih tubi nak merangkak. tp stakat slutut tu jela. takpon angkat bontot pastu goyang2.. comel aje tgk gayanye.. gerrraamm...

anyway amani dh pon 5 bulan 16 hari arini.. cm kejap jek rse. ptg ni gi cucuk. tak sbr nk tau bape dh berat si kecik ni. konfem dh 8kg lebih kot, sbb trase cm cpt je lenguh bile dukung die skg :)

okies cm biase, penutup entry msti ade gamba si kecik ni.. gamba dh lame pon ni, bulan 11. carik yg ade dlm laptop jela. nk transfer dr henpon gambar baru mls plak..



ni gamba mase 1st time makan kt luar ng amani. seb baik die behave. tp mama mkn smbil dokong die la. papa dh siap mkn bru pass kt papa plak, then barulah mama leh menikmati mknn :) kt gemas jek ni. best mknn kt sini. nama kedai, Althaf Raja Tomyam.. nnt klu rajin saye buat entry psl tmpt2 mkn kt gemas ni :p dh dok gemas, cite psl gemas la plak ek..


okies bg lg 1 gamba.. ni gamba amani ng peci rajut papa.. eheh peci rajut tu kopiah la kot. dh die tulis kt tag tu peci rajut.. cm sdp lak sebut, so trus panggil cmtu. setahu sy, rajut dlm bhse indon adalah kait.. eheh kopiah papa made in indon rupenye :p

bile tgk gamba ni, nmpk amani cm baby boy plak ek? tp mmg ramai pon yg jumpe amani akan igt die baby boy.. eheh takpela, nnt rambut dh panjang mama ikat ponytail eh :)

okies2 masa utk memasak..daaa ~

Wednesday, January 5, 2011

oh amani..

tah ape2 bile dh jd mak org ni.. tgk anak tetido sndri pon rse sayu jek... oh siannye anak mama.. mama dok sebok ngadap laptop, anak dok main sndri. last2 tgk die dh tetido sndri pon.. huuu

oh tiba2 rase rindu sgt kt amani.. tp kang klu die bgn ajak main tgh2 mlm mama plak yg takleh bukak mata :p

oh esok akan ke hospital tentera darat utk amani punye 5 months jab.. hoho patutla anak mama tdo awal.. prepare utk gi cucuk esok eh syg.. hrp2nye tak demam la. sbb insyaAllah weekend ni nk balik ganu...byk hal rumah kt kerteh tu blom setel.. nak gi tnb masukkan letrik. and nak uruskan hal2 pemasangan grill.. hrp2 leh bg sewa bln 2 nnt. tu pon klu tnb dpt cpt2 masukkan letrik la.. not sure bape lame the process.. sbb penah dgr cm lame gak lps apply tu bru org tnb dtg buat.. entah ler, nnt leh check time gi tnb tu..

okes.. penutup entry, mestila ade gamba buah hati pengarang jantung ni.. gamba mlm td.. tgh semangat main :)

mama.. jom main golek2 nakk??