Thursday, January 13, 2011

pantang larang...

listen to hot fm am krew now.. topic for this morning - pantang...

just now, ade sorg caller ckp, mak die bitau, klu ms pregnant, jgn pindah rumah, nnt baby tamau kuar (means lambat kuar la)..
tp this caller ni die tak sbr gak nk masuk umah baru, so die pindah la gak mase pregnant..
then secara kebetolan, baby die mmg kuar lmbt. smpai dh lps due date 10 ari..

otomatik teringat kt situasi sendiri. mase pregnantkan amani, mmg saye ade pindah umah pon.. dr umah kt kg baru kerteh ke rantau laut.. ms tu bulan 2, means tgh pregnant 4 months cmtu..

lg skali pindah (angkut semua brg selama 3 tahun ++ dok kerteh, blk ke umah my mom), ialah time lg 3 minggu nak ke due date, 37 weeks. bajet konon anak 1st nnt baranak awal la, so cpt2 blk umah my mom, takut terberanak sorg2 kt kerteh.. hehe

skali, dh smpai due date, amani sronok lg duk dlm pewut. takde tanda2 lgsg nak keluar. smpaila akhirnye 3 hari dah lps due date, barula si tecik ni nak kuar.. hehe.. secara kebetolan la tu kot, leh btol plak cm mak si caller tu ckp..

tp apepon, setiap ape yg berlaku, semuanya pasti sudah ketentuan Allah..takde kene mengene pon kot ng pantang2 ni. klu betol berlaku pon,anggap la ianya hanyalah secara kebetulan. yg penting, kite jgn skali2 percaye dgn hati, ape yg berlaku kt kite tu sbb kite buat itu, buat ini. boleh jatuh ke syirik kalau tak silap la.. wallahualam..

tp kebanyakan adat dan pantang larang org melayu ni, sebenarnye dorg create ade reason lain, tp dorg bitau kite reasonnye tu lain plak. contoh, mcm tak bg time mkn pindah2, tukar 2,3 tempat, katanye nnt kawin 2 (agaknye, kurg pasti). padahal sbb tamau sepah2, nnt tumpah2 kt lantai, si emak jugak yg kene bersihkan..

and saye rse, dlm kes klu mengandung tu, tak bg pindah umah, bknlah reason die nnt branak lmbt, tp sbbnye pindah umah ni kan penat. lg2 ibu mengandung. nak buat keje packing2 brg, angkat2 brg, pastu unpack brg blk, kemas2 lg.. kan penat tuu.. uhh tobatt.. penat sungguh.. saye dh rase sndri. hehe

so ape2 pon, setiap mnde yg dicakapkan tu, kite pikir sndri la buruk baiknye. yg mane baik utk diri kite or tak memudaratkan, kite buat jela.. tp tayah pcaye dlm hati, kite buat ni, nnt jd mcm ni.. and klu yg memudaratkan tu, tayah la buat.
contoh kalau ibu mengandung, org ckp klu mengidam apa2, elok la ditunaikan, nnt anak meleleh air liur. so klu nak mkn tu, mkn jela. suami pon, kalau isteri dh ckp teringin tu, usahakan jela. sian isteri tu, dh penat bwk pewut, ape salahnye dimanjakan sket :p
tp as long as mende yg dimintak tu halal, dan tak memudaratkan la. klu buang tebiat mintak daging oink2, takanla nak turut jugak, ye dak?
takpon kalau yg ade darah tinggi tu, mintak nk mkn daging kambing, sebolehnya janganla mkn. nnt bahayakan ibu dan bayi plak.tp kalau dh tringin sgt2, maybe bolela mkn gak suku ketul kot, bg lps hajat.. eh tp klu jd pape saye tak bertanggungjwb eh... hehe..


amani ni meleleh2 jugak air liur die. kdg2 la... lg2 die dok main sembur2 jek.. eheh klu org tegur psl air liur die, mulela sy ckp ng encik sepol...
'tula.. dlu org nk mkn bubur kt kg baru abg tanak bwk. kan dh meleleh2 air liur amani'...
hehe saje2 jek ckp cmtu,nk kacau2 die. bkn sbb btol2 pcaye pon. so nnt next time pregnant, lehla ngada2 lebih sket. haha.. padahal si isteri ni mmg pon kuat mkn. ape aje la yg tak teringinnye.. 

okla sbb td letak gamba amani tak nmpk muke ng air liur melelehnye.. maka si tecik amani ni request mama letak gamba lain yg lebih hensem sket :p


amacam..kacak tak saye?? 

11 comments:

  1. saya tak kacak la. sy gojes yaw! hehe

    ReplyDelete
  2. aida pun pindah umh ms preggy 6-month. Anak kuar lambat 4hari..tapi mmg xcaya la pantang larang ni.

    Nina pun leleh2 air liur even aida xde mengidam pape pun..hehe.

    Comelnyer amani:-D

    ReplyDelete
  3. auntie intan : yup absolutely right.. saye gojes mcm mama sy jugak :p

    aida : tuhla kan..kebetolan jela sume tu kot. tayah pcaye sgt. standard la baby ni meleleh2 air liur.. hehe

    ReplyDelete
  4. cik zughai, 1st time dengar pantang tak bole pindah umah tuh... pape hal pun masa preggy saya mmg kurang pantang sikit.. saya belasah je ais krim, makan pedas2.. dah teringin nak wat camna kan? kan?? hahaha

    ReplyDelete
  5. a ah sy pon tak penah dgr. 1st time dgr kt hotfm pg td la..

    sy pon tak pantang2 mkn la ms ngandung. ms pantang pon tak pantang mane, apetah lg ms sehat2 ngandung tu..

    pantang jumpe adelah cik surie. sume pon tringin. mane tak naik smpai 17 kilo. haha

    ReplyDelete
  6. OHW begitukah? oleh sbb sye xdak pindah umh, Amber kuar btul2 ikot due date. hahaha.....

    kebetulan agaknya. hiks

    ReplyDelete
  7. eheh iya mommy amber.. kebetolan jek sume tu.. hehe tp klakar la jugak dgr hot pg td, mcm2 pantang kluar :p

    ReplyDelete
  8. salam cute anak awak
    jom join contest anak2 kt blog saya

    ReplyDelete
  9. ms 7bulan pindah umah..takut gak baby terkeluar awal sbb dok ngangkut mende2 beratkan but alhamdulliah on 37weeks br die kuar.So pntg takleh pindah umah ms peknen takleh pakai kot...hehehehe

    ReplyDelete
  10. yan : agak2 dh tutup blom contestnye ek? heee

    kimmy : tq2

    anna : btol2.. semua tu kebetolan aje kalau jadik pon.. kan??

    ReplyDelete