Friday, January 7, 2011

updet amani - 5 months jab n progress

arini cite psl saye ye mama :)

cm kejap jer masa berlalu. si kecik amani ni dh pon 5 bulan setengah. ptg smalam gi cucuk imunisasi utk 5 bln kt spital tentera darat. dlm kem ni jek. saje gi ptg, sbb ptg slalunye tade org. dan mmg btol pon tade. dtg2 trus bole buat.. kejap je, jimat mase..

so timbang smlm, berat amani dh pon 7.93kg. hehe sikit plak naik kali ni, tak smpai sekilo. igtkan dh 8 kilo lebih. biase sbulan naik sekilo. last time mase 4 bulan, 7.25kg. okla tu. kang asik naik byk2, overweight plak si bam bam mama ni..

yg kagum nye, mse cucuk tu lgsg la plak die tak nangis. sket pon tak. biase ade la nangis sbb terkejut, tu pon kjp sgt, pastu diam la. ini muke rilek ajek, cm tak sdr lgsg kne cucuk. maybe die syok sgt tgk kertas yg papa kipas2 kt die kot..

as for the progress, stakat ni dh makin mcm2 aksi dan akal die. tp sronok sgt layan die. penghibur hati mama dan papa. geram je tgk.. antara mnde2 yg die dh pandai buat :

1. dh pandai bergerak ke sane sini. crawl gaye askar tu. abes la serata ceruk umah die nk gi. masuk bwh meja la, bwh kusi la. dlu mule2 die pandai gerak ke dpn, bile smpai ke lantai je mesti nk jilat lantai. adoii.. seb baik skg dh tak buat cmtu..

huru-hara sume comforter yg kite bentang utk die golek2.. mane taknye, gerak je kejenye :)


2. dh pandai golek2 byk arah. ini mmg dh lame pandai. skg dh kurang membahayakan diri sndri. dlu slalu la tergolek2 pastu pale terhentak kt lantai. menjerit mama tgk, cm nk nangis jek rse.. huhu sian anak mama..

3. pandai tarik rambut mama. oh ini mmg feveret die. pantang mama baring seblah die, konfem akan jd mangsa. kuat plak tu die tarik.. huhu leh botak mama syg...

4. pandai kejut mama papa bgn tido. pastu tido dgn sgt lasak. hehe siap tolak2 mama papa ng bontot die. dialog papa bile tgk amani dh tolak2, "saya jentolak, saya jentolak".. adoii

5. suka tgk org mkn. berminat sgt, cm nk juga. siap jerit2. klu dekatkan sudu ke mulut die, konfem die nganga. hehe sbr ye syg.. lg stgh bulan nnt mama bg mkn eh. papa dh tak sbr, sket2 ckp nk belikan amani biskut milna..


6. pandai tarik brg2 yg ade dekat die. klu mandikan die, bersilat jugakla mama. semua yg ade kt keliling die, die nk tarik. same gak klu kt meja mkn n riba die. esp klu mkn kt luar la. kene jauhkan sume mnde. klu tak, ade plak kang yg bermandi teh ais..

eheh sian kene biar golek sorang2 atas sofa.. kt pizza hut mesra mall


7. kdg2 dtg mode excited die, dok jerit kuat2 dan ulang2 cm kagum sgt bile dgr suare sndri. die punye high pitch tu leh smpai ke blok dpn kot leh dgr

muka excited sronok main.. hee

8. semua benda yg ade kt tgn nk dimasukkan dlm mulut. ni mmg pnt. kene cek slalu ape yg ade kt tgn die.. risau gak, kang tah ape2 la yg masuk dlm mulut die..

tgk.. abes bear tecik ni jd mangsa. dr warne putih nk tuka ke kelabu dah..hoho


9. oh.. juga boleh angkat punggung tinggi2 dah gaya cm nk merangkak tp tak pon. progress stakat ni dh bole bergerak 1 step jela, pastu gedebik jatuh...

10.  suka main air liur.. uh siap sembur2 lg.. pastu air liur asek la meleleh. org yg tgk akan ckp "apela yg mama die tak dpt mkn ms ngandung ni smpai anak meleleh2 air liur" huhu

11. dah kenal nama sndri. klu panggil amani jek, mesti pusing tgk kite smbil sengih2 :)

12. tido mlm dgn sgt lama. tido siang plak sgt sekejap.. tak smpt mama nk buat ape2, die dh bgn. biase siang die akan tido pagi pas mandi tu stgh jam. pastu tgh ari gitu stgh jam lagik. ptg kdg2 tdo, kdg2 tak.. tp mlm mmg die tdo lame. lame tu means tdo tak bgn in between, cm straight 8 jam tdo, bkn tdo awal. si kecik ni kul 12 pon mata die segar lagik. klu tak tutup lampu mmg pyh die nk tdo. tp klu dh tdo, tak bgn dah nk mtk susu ke ape. bgn kul 8 pg tuh la br die minum...

oh mcm2 lagila cite psl si kecik ni klu nk story mmg tak abes. teruja sgt2 tgk stiap perkembangan die. alhamdulillah syukur dpt tgk semuanye dpn mata sndri. syukur jugak si amani ni tak byk ragamnye, kirenye easy baby jugakla.. harapnye berterusan la smpai ke bsr, dan membesar jadi anak yg mendengar kata.. aminn ~

ok papa.. it's weekend already.. jom jalannn ~

7 comments:

  1. amani tdo tak bgn2 cm mama dia la dolu2. hik3

    ReplyDelete
  2. oih makcik intan.. mane ade.. ekekeke

    ReplyDelete
  3. umi zahin, time kasih.. zahin pon makin besor makin ensem :)

    ReplyDelete
  4. ye ke? cm knpius. takpe la aku ttp jadi saksi. hehehe. esok2 da beso bley cte kat amani. hahahahaha

    ReplyDelete