Monday, October 22, 2012

Yang terbaik untuk anak tersayang!


Assalamualaikum,

Now dah baring, siap2 nak tido. Malam ni tidur awal la pulak kanak2 itu. Encik sepol pon takde. So i pon nak tidur awal jugak la. Tapi bila dah biasa tidur lambat ni, macam payah pulak mata nak pejam.

Since mata takmau pejam lagi, so marilah kita bercerita. Ni aku nak share sikit pengalaman aku sepanjang ambik ESP. ESP ni stands for energizing soy protein. Aku dah ambil ESP ni lebih kurang 2 bulan. Baru jek lagi.

Aku mula berminat nak ambik ESP ni lepas baca testimonial positif dari kawan2 yang memang consume produk2 shaklee ni. Memang menarik tertarik habis la kan. Lagi2 bila diorang bercerita macam mana produk shaklee ni membantu perjalanan penyusuan susu ibu diorang. Since aku pon memang full breastfeed mom, so anything yang berkaitan nak menjayakan penyusuan susu ibu ni aku suka sangat baca.

Dalam masa yg sama pulak, memang tercari cari suplement utk diri sendiri. Yelah, menguruskan 2 budak kecik ni memang memerlukan tenaga yg super extra. Tapi kadang2 makan pon tak sempat kan.. So mana nak datang tenaga tu. Pastu nak breastfeed Amanda lagi. Badan perlukan khasiat yg cukup untuk produce susu. Kalau tak cukup, macam mana nak ada susu. So memang kena sangat dah tu keputusan nak ambik ESP.

Untuk permulaan, aku ambik ESP dan ostematrix je. (Ostematrix tu utk kalsium magnesium semua tu la. Takpe next time aku cerita psl tu pulak). Untuk Amani pulak aku ambik Mealshakes sebab dia memang kurang selera makan. Pasal mealshake pon insyaAllah aku akan kongsi jugak next time :)

So far memang best dan berpuas hati sangat la dengan suplement2 yg diambik tu. Sampai tertarik untuk ambik yang lain2 lagi. Lagi2 ESP tu. Boleh rasa kesan2 positif walaupun baru seminggu ambik.

Bila minum ESP, perut cepat rasa kenyang. Ambik time pagi tu, terlambat lunch sampai pukul 3,4 petang pon takde hal. Yelah dok uruskan lunch budak berdua ni dulu. Dua2 nk disuap. Suap pulak menu asing2. Adik bubur, kakak nasik. Kalau suap dua2 sekaligus jimat la sikit masa kan. Kakak pulak makan sangatlah main2. Sejam pon tak siap suap lagi tau. Nanti kang dah comot makan, dua2 nak mandi pulak. Pastu lepas mandi, nak tidurkan adik pulak. Pukul berapa dah tu kan.. Pastu nak zuhur dulu. Makan pon memang lambat la jadinya. Tapi kalau ambik ESP ni, insyaAllah boleh bertahan la. Memang rasa kenyang je.


Favourite drink setiap pagi dan sebelum tidur - ESP + Milo :D

Pastu in term of susu pulak, memang banyak sangat susu. Seriously, melimpah2 rezeki Amanda. Alhamdulillah. Aku start ambik ESP time Amanda dah 7 bulan. Kiranya dia dah start solid food la masa tu. Bila dah start makan, makin kurang la dia menyusu kan.. So bila kurang demand, supply pon kurang la. (agaknye lah. basic breastfeeding concept, supply vs demand). So agak risau jugak la bila rasa susu makin berkurang. Walaupun Amanda dah makan, tapi dia still perlu menyusu. Pastu bila susu makin kurang, mula lah dia meragam macam tak puas minum. Malam2 pon asyiklah bangun2 banyak kali.

Bila dah lepas ambik ESP ni, memang terasa beza sangat. Susu terlebih2 banyak. Dalam pantang pon tak pernah la banyak cam gini. Aku ni bukan jenis yang banyak susu sangat. Bengkak susu pon tak pernah rasa. Tapi lepas consume ESP, alhamdulillah susu makin banyak. Breast pon rasa cepat je penuh. Amanda pon menyusu kejap je dah kenyang. Malam pon kadang2 straight tidur sampai pagi. Best kan :)


Aisya Amanda, 9 months old ++. Masih lagi dapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Alhamdulillah..

Sebab tu la sekarang aku nak berkongsi kebaikan2 yg aku dah dapat ni dengan orang lain. Biar orang lain lak dapat merasainya :)

Eh tadi cam nak share sikit je. Tapi dah panjang lebar pulak. Kalau dah start payah nak stop hihi. Excited nak berkongsi cerita best kan

Banyak lagi manfaat yg boleh dapat dari ESP ni. Kalau search pasal testimonial ESP shaklee, macam2 cerita ada. Bukan utk ibu menyusu je. Utk macam2. Ada yg kulit bertambah halus, parut berkurangan, bertambah slim. Macam macam lagi lah. Aku baru 2 bulan amalkan. Nak cerita lebih2 pon tak dapat lagi. Nanti kalau ada kesan positif lain, aku share lagi ye.

Oh, lagi cerita best, bulan ni ESP promo. Memang murah sangat harga boleh dapat. Memang terbaik lah. Harus buat stok terus ni. Bukan selalu ada promo kan :)

Kalau ada yang berminat, bolehlah contact aku ye. Nak tanya2 apa2 pon boleh. Sms / whatsapp je 019-6544787. Or boleh contact tru FB. (Zuhaira Mohd). Kalau nak COD pon boleh. Area Gemas & Segamat ye..

Ok lah time to sleep. Goodnite semua. Assalamualaikum :D

Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, October 16, 2012

"kak pak we"

Tadi time nak tidurkan amanda, amani datang tepuk2 peha aku.

Amani : ma, kak pak we..
Mama : hahhh??
Amani : kak pak weeeee (beriya2 tunjuk2)

Uhhh tak paham. So aku tengok la pa yg dia dok tunjuk2 tu. Rupa rupanyaaa...








Ohhhhhhh... KAKAK LIPAT TOWELLLL!!!!


Haha makin macam2 dia nak cakap skang tau. Kadang2 langsung tak paham and takleh nk tangkap dia nak cakap apa. Kena soh dia tunjuk or buat gaya gaya sikit. Eheh tah pape la mamanye ni kan..

Eh tapi kagum lak aku tengok dia lipat towel tu. Tu yang terus snap tu. Aku bukak tengok lipatan kat dalam pon sekemas kemasnya ok. Simetri. Bukan main gulung gulung bergumpal je kat dalam tu. Cantik sangat2 untuk budak yg baru umur 2 taun. Aku time darjah 2 pon belum tentu lipat secantik tu. Haha

Aku rasa ni confirm ikut tangan papa dia ni. Jenis kemas. Ada seni. Tulisan pon cantik kemas. Tulisan aku?? Ya ampunn.. Pitammm!!! Hahahahhahha.. Tapi serius tauuu.. Encik sepol ni kalau lipat baju memang jauhhh lagi cantik dari aku lipat. Huahua malu jek. So harap2 anak2 biarla ikut dia tang tu. Senangg.. Dah besar sikit budak berdua ni nanti, soh dorang je lipat baju. Boleh gitu?? Haha


Muka penat selepas melipat SEHELAI towel. Ngengengeh
Published with Blogger-droid v2.0.9

Monday, October 15, 2012

Apa masalahnye??

Tadi aku tengok balik post yg before this. Aku rasa cam gambar dia tak sama plak macam before upload. Mcm kureng sket. Tak tau lah sebab aku buat watermark ke, or sebab upload pakai blogger android ni. So mari kita test tgk.

Campur campur gambar ori ngan gamba letak watermark. Cam biase la, gambar basi tahap muzium dah. Hehe

* ada gambar yg suka suki rotate sendiri pulakkk. Ishh tak paham betoi laa. Ape2 jela labuuu






Sunday, October 14, 2012

Muka ada sunyummm :)

Dok belek gambar2 lama ada dlm phone ni. Nampak ada gambar si kakak ni. Dah lame sgt ni rasenye. 5 bulan lepas kot. Haha. Tapi saje nak upload gak. Kenapa?? Sebab muka kakak amani kite ni senyum sangat suwittt. Hihi. Bukan senang tau nak ambik gambar dia skang. Lagi2 gambar senyum. So patut kot diabadikan dalam blog ni. Gituuuu

Ok itu aje. Entry tak bermotif. Haha. Taktaula bila akan datang aura rajin mengupdate blog balik. Hopefully someday. Till then, daaaaaa ~



Friday, May 25, 2012

Thursday, May 17, 2012

Aisya Amani 1Y 9M 25D - Mr. BearBear


Ni namanya Mr. BearBear.

Mr. BearBear ini sebenarnya saya yang punya. Dah 10 tahun tau usia bear ni. Tapi rupanya memang masih elok sangat. Saya beli dekat Jusco Tmn U. Lama sangat dah. Tahun 2002. 1st year kat UTM. Haha tak ada orang nak hadiahkan teddy bear, maka kita beli sendiri jelah. Masa tu keluar ke Jusco dengan Farah Shahida. Dia beli satu, saya beli satu. Bear yang sama, sebijik. Agak-agak Farah Shahida masih ada lagi ke tak bear ni ye?

Dulu masa mula-mula saya bagi Amani bear ni, dia tidak mahu. Dia sangat tak suka. Dekatkan aje bear ni dengan dia, dia akan jauhkan badan dia. Dekat pon tak nak. Geli agaknya.

Tapi sejak-sejak ada adik sekarang, Mr. BearBear ni lah best friend dia. Ke mana-mana usung bear. Bangun pagi carik bear, nak tidur pun carik bear. Nak minum susu, bear tu kena baring sebelah dia. Nak keluar pegi jalan-jalan pun, nak bawak bear.

Macam petang tadi, kami nak ke kebun. Dah dekat pintu nak keluar dari rumah, tiba-tiba dia berlari masuk ke dalam bilik. Ingatkan kenapa. Rupa-rupanya nak ambik bear. Then bila dah sampai kebun, nak turun tu saya suruh dia tinggalkan bear dalam kereta, pun dia tak nak. Nak jugak bawak. Alahai kakak kakakk..

Tetap setia dengan bearnya.


Pakai tudung. Baju tak nak pakai. Tapi bear tetap tak tinggal.

Kadang-kadang saya perhatikan, dia layan bear tu macam saya layan Amanda. Pernah satu masa, ketika kami berdua tengah makan, tiba-tiba Amanda menangis. Saya pon bangun angkat Amanda, then sambung makan sambil pangku Amanda. Tengok saja apa yang saya buat, dia pun kelam kabut bangun carik bear. Lepas tu, datang balik sambung makan sambil pangku bear. Dan lepas hari tu pun, tiap kali makan, dia akan pangku bear atas riba dia.

Sama jugak bila saya breastfeed Amanda, dia akan duduk sebelah saya sambil buat gaya breastfeed bear.


Makan dengan bear.


Pakaikan bear pampers.

Macam-macam lagi lah benda yang dia tiru. Memang kelakar bila tengok aksi dia. Tergelak-gelak saya. Tapi kadang-kadang rasa kesian pulak. Rasa macam dia rasa tersisih sejak mama dah ada baby. Rasa macam dia rasa saya tak layan dia, jadi dia pandai-pandai bawak diri main sendiri. Oh sedihnya bila terfikir macam tu T__________T

Amani sayang, mama tetap sayang kamu tau. Tak pernah berkurang pun. Tak kira lah berapa ramai adik-adik kamu lepas ni, sayang mama pada kamu tetap sama. Mama sayang semua anak-anak mama. Ingat tu tau..
Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, May 7, 2012

Story story sket




Lama betul tidak update blog. Tidak pernah terfikir, sibuk sungguh rupanya jadi ibu beranak dua ini. 24 jam sehari rasa macam masih tidak cukup. Sentiasa terkejar-kejar. Penat. Tetapi alhamdulillah hati sangat gembira.

Lama tidak tayang gambar budak berdua itu kan? Ini gambar petang bila entah. Si kakak tertidur kepenatan. Sampaikan adik duduk atas dia pon boleh tidak sedar. Memang tidur bersungguh-sungguh betul ni.




Perasan artis lah tu kiri kanan orang ambil gambar :p




Seronok bukan main muka Amanda. Lagi lagi sebab dapat buli kakak macam itu. Bila lagi nak dapat can macam ni kan :D







Papa with dua anak dara ;)




Sekejap je rasa, tengok tengok dah besar pon Amanda. Today Amanda sudah pun 4 bulan 4 hari. Amani pula sudah 1 tahun 9 bulan. Sekelip mata je rasa anak anak membesar. Nanti sedar sedar anak dah masuk sekolah kot.

Ishh kalau boleh tak nak anak membesar cepat cepat sangat. Boleh?
Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, February 29, 2012

Arkib negara

Eheh bukan nak cerita pasal jabatan arkib negara tuu

Sebenarnya nk tempek gamba2 lama budak berdua ni hahh. Dok belek2 gambar yg baru transfer dr hp papa, gatal pulak rasa nak upload ke blog :)

Ni gambar masa otw dr KT nk ke gemas. Brenti rest kt petronas al muktafil billah shah.



Bukan main si kakak posing kat luar. Background masjid AMBS getuu


Tangan masuk poket tuuu. Haha tak tahannn

Mama ng amanda? Kami lepak dlm kete jek



Ini budak bulat sambung tido lps dah isi full tank. Bagus, leh mama join tido sama :)

Ni pulak gamba dua beradik ni bergolek2.


Bukan senang nak lepakkan amanda kt bawah. Maklumlah akaknya pon kecik lagi. Tau excited nak sayang baby jek. Bukan dia kira pon keadaan tu camne. Hempap baby pon hempapla, janji leh kiss. Huhu so dalam cot jela tempat yg boleh dipercayai utk letak si amanda


Kiss kiss muah mmuahh


Lepas kiss usha dari jarak jauh skett


Pastuuu...





Cubaan nak cabut stokin baby



Muka terkantoi bila dengar suara singa mama haha



Amandaa.. Shhh diamm diamm jgn nanges. Haha amanda dah fedup sampai kuar2 lidah



Ngeee saya sayang adik saya banyak banyakkk :)


Eheh ok la cam biase penutup brek emergency. Siren dah bunyik. Daaaa
Published with Blogger-droid v2.0.4

Berkebun

Ni lah aktiviti kakak amani time ptg weekend. Ikut papa ke kebunn hehe. Tinggal la mama ng baby amanda kat umah. Baguss, leh mama rest kejap. Kadang2 join amanda tido skali. Ngeh2 tak senonoh petang2 pon sempat tido


Takpelahh, malam2 mama berjaga plak. Kira orait la tu kan. Tapi skarang alhamdulillah malam2 amanda dah tak bangun sekerap dulu. Lebih kurang 3-4 jam skali. Kengkadang lajak sampai 5 jam. Eh ke mama yg tido mati tak dengar baby nangis?? Haha tak kottt. Kalau papanya mungkin la ;p


Eh tajuk ngan gambar lain, cerita lain pulak. Nampak sangat lari tajuk. Klu buat esei spm konfem fail. Hehe ok la sebelum merepek ke lain plak, elok la stop dulu. Amanda pon dah hint2 tu. Kejap lagi 'menyanyi' ler tuhhh. Hehe ok daaaaa


Published with Blogger-droid v2.0.4

si bulatt :)





Sgt bulat okeh budak kicik ini skarang. Rasa nk geget2 je pipi die tuh hehe. Kak amani pon geram je. Pantang leka sket, abesla si kecik ni kena cubit ng akaknyaa. Sampai berbekas ok. Uhuh sabor ajelahh

Nway, lagi 3 hari amanda will turn 2 months old. Kejap je rasa. Cepat betol masa bergerak skg

Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, February 24, 2012

Saturday, February 4, 2012

my sunshine..


Muka monyok baru bangun tido




Seriusnya kak Amaniii




Nak buat peace tapi tak jadi :p




Berdiri betolkan urat sikittt




Hiyahh dah bertenaga.. Cubaan merebut hp mama




Okeh babaiii :)

Published with Blogger-droid v2.0.4