Wednesday, December 9, 2015

Day 24/290 - Happy Birthday Yaya!!



9 Dec 2015 - Alhamdulillah hari ni anakanda yg no 3 dah pun setahun. 
HAPPY 1ST BIRTHDAY AISYA AMALIA!!
Mama Papa Kakak Amani & Kakak Amanda love u so much! 
Mama doakan Yaya membesar sihat dan kuat, jadi anak solehah dan berjaya dunia akhirat :)

Takde plan nak celebrate beriya pun. 
Just nak bawak Yaya dan kakak2 makan kek aje. Dah lama tak belikan budak2 ni kek. 
Aritu birthday Kak Sara (1 Dec) Mok Yong bagi kek chocolate indulgence. Bukan main semangat lagi tiga2 makan (iya Yaya skali join ngap kek haha) 
So meh arini kita gi makan kek lagi :)

Pergi Giant Gong Badak je. Sampai2 Giant birthday girl tertidur plak. Kita lepak dalam kereta dulu la bagi birthday girl puas sikit tido


Layan selfie dulu 3 beranak haha


Dan lagi ;p


Sedap pulak si kecik ni tido. Terpaksa la angkat jugak kalau tak makin lambat la. Keluar pon dah lambat. Tapi budak ni memang takde hal. Kejut je terus mood okay. Good girl sangat ni :)

Takde nak jalan2 sangat pun. Terus tuju Secret Recipe.


Kakak Amani memang suka je nak bergambar. Kakak Amanda ikut mood. Tu muka malas nak layan la tuuuu >_____<


Mama with birthday girl :D


4 of us. Without our hero. Missing you so much Papa  T__T


Chocolate moist tu Kak Amani pilih. Padahal dia suka indulgence tapi nak choc moist ni jugak. Geram betul. Baik beli Anis choc moist je kalau gitu huhu

Red Velvet Kak Amanda pilih. Ok la seb baik Mama pun suka. Walaupun nak cheese cake sebenarnya. Nak order banyak2 takmau la tamak sangat sebab budak2 ni bukan abis pun makan 1 slice sorang. 


HAPPY 1ST BIRTHDAY AISYA AMALIA!!

Buat cukup syarat je tu hehe tapi yg ngap nanti orang lain. 



Oh ya! Birthday girl ada blusher ye kat pipi kiri. Jalan baru huyung hayang tapi tahap confident tinggi. Laju pulak tu taknak bagi orang sempat tangkap. Last2.. Terantuk pintu bilik T______T


Hehe kan betul last2 kakak2 yg ngap. Takpe2 hari ni Yaya belanja okay ;)


Busy belek menu. Emmm nak order apa lagi yee???




Happy little girl. Yaya pun nak jugak!!








Dah besar la kononnya. Makan pun nak sendiri. 


Emm sedapp sangat ni sampai licin Yaya makan hihi

Selesai makan, nak masuk Giant jap carik olive oil untuk Tok Mie. Sekali kat depan2 pintu masuk Giant ada banyak bersusun teddy bear. Ada yg nak sama besar ngan Mama pun ada. Kak Amani bodek belikan untuk Yaya. Hadiah birthday katanya. Tapi takmau la besar2 camtu. Beli kecik dah la. Nak beli untuk birthday girl je tapi last2 kakak-kakak pun dapat sekali. Pandai la kan sendiri yang nak cakap untuk Yaya pulakkk




Dark pink Amani punya
Red Amanda punya
Soft pink Amalia punya

*______* pitam Mama

Pastu bawak main2 jap sebelum balik













Si kecik ni pun nak main gak. Layankan jelaaa




Tu je cerita birthday Yaya. Coming soon next month birthday Kak Amanda pulak. Without Papa jugak. Boleh kata setahun punya tarikh2 penting Papa takde kat sini nak celebrate sama2. 

9 dec Yaya 1st bday
3 jan Amanda 4th bday
29 jan bday Papa
8 may bday Mama
6 june 7th anniversary  T.T
6 july raya puasa!
21 july Amani 6th bday

Takpe. Papa takda depan mata. Tapi yang penting Papa sentiasa ada dalam hati kami :*)



Loving a military man is not hard. The distance is hard, the worry is hard, the sacrifices are hard. But loving him... that's the easiest thing I've ever done.

</div>


Thursday, December 3, 2015

Day 18/290 - Bye KL! Hi Terengganu!

Terasa dah lama tak menulis kat sini. Ingatkan dah sebulan lebih Papa kat sana. Tapi baru 18 hari rupanya. 
Tak sempat nak update banyak benda. 2 minggu yg lepas busy dengan macam2. 

Alhamdulillah kami 4 beranak dah balik Terengganu dah seminggu. Rasanya better duduk sini jela. Actually takde masalah pun kalau nak duk KL 4 beranak. Boleh je survive. Tapi memikirkan dari segi safety. Dan juga emosi anak2. So better duk sini jela. Ramai jugak muka lain dorang boleh tengok. Takdela siang malam mengadap muka Mama je. 

Sebelum balik sini aritu, Tok Mie datang KL check mata. Dulu operate mata kat sini. klinik Pakar Mata Shukri dan Hardeep. Kat Jalan Ipoh dekat2 ngan Chow Kit. Lama dah operate tu tahun 2007 kot. So biasa la lama2 ada rasa tak selesa ke apa gi follow up sini balik la. 



Kekanak ribena. Rupa klinik ni sama je macam saya datang 8 tahun lepas hehe. Tapi katanya dah nak pindah ke tempat baru dah dalam masa terdekat ni. Lupa pulak dia sebut kat mana. 



Tok mie dan Pok De
(Ummi tersayang dan abg saya yg no 10)

Alang2 Tok Mie datang KL, Pok Shor (abg saya yg no 6) bawak la jalan2 sekali. Next day tu pegi IOI City Mall. Saya pun 1st time la jejak situ hehe. Kalau tak memang malas la saje2 nak pegi sampai Putrajaya sana. 

Before tu lunch kat Saba Restaurant Cyberjaya. 



Confident je belek menu kannn





Takde keje nak tunggu makanan sampai. Selfie jela kejenya. 



Lamb Mandy favourite semua :)

Alhamdulillah semua menu memang sedap. Tok Mie yang tak berapa selera makan pun boleh makan banyak sikit kat sini. 

Dah kenyang jom jalan jalan! 



SSC tertinggal. So kita pinjam stroller mall la ye. 

Jalan2 takde tujuan pun. 


Last2 duk main binatang2 ni haha


Pastu petang Pok Shor bawak gi swimming kat Marina Putrajaya (Marina ke Maritime ek ntah lupa plak). Seronok la budak2 ni dah lama tak pegi swimming pool. Tapi dapat mandi kejap je. Sebab pergi pun dah lewat. 645 petang rasanya dia dah tutup untuk session petang. Lepas tu pukul 8 kot baru bukak balik untuk session malam. 


Bebudak excited. 


Yang si kecik ni lagila excited. First time masuk pool. Mula2 nangis. Dah rasa best tu mula la liat takmau keluar. 

After 4 malam Tok Mie kat KL, lepas tu balik Tganu la sama2 ngan kami skali. Babai rumah KL. Taktau la bila lagi akan balik semula jenguk rumah. Huhu sedihhh. Rindu sangat2 kat rumah sendiri  :(


Otw balik kampung. Bye KL! See u again in....... (tak tahu lagi bila sob sob)

Wednesday, November 18, 2015

Day 3/290 - My Moms Chicken Rice @ Aeon Big Wangsa Maju

Hari Rabu. 
Balik dari ambik Amani sekolah, customer call tanya boleh tak COD Ellfie sekarang? I was like.. Err sekarang? Now? 
Dah la baru je masuk rumah time tu. Haha nasib baik dekat Petronas Setiawangsa je. Ok la tempat dah biasa. 
Kalau luar dari biasa malas gak nak layan. 

Actually ada satu lagi order dah janji nak COD pukul 330pm kat Wangsa Maju. Ok la sekali jalan. 
Whatsapp customer tu mintak awal sikit tapi dia kat luar pulak. 
Masa settle yg kat Petronas tu baru 140pm kot. Lamanya nak tunggu 330pm. 
Nak balik dulu malas pulak keluar banyak kali. 
So jom la anak2 kita jalan2 kat Aeon Big sat..

Masuk sana niat nak jalan2 je
Kill the time kekdahnya
Masuk Pets World ke ape tah namanya
Tepi je pintu masuk dan Popular Bookstore tu
Melayan bebudak tengok kucing la hamster la rabbit bird ape lagi ntah
Lepas tu masuk Guardian
Terbeli pulak minyak Kangaroo ke ape tu
Macam minyak kayu putih gak
Padahal dah ada dah minyak kayu putih Cajuput Oil tu kat rumah
Aritu pon dah beli Tropika punya Herbal Cream
Terpengaruh testimoni kawan2 kat group whatsapp la ni hehe
Dorang kata bagus. Try jela
Risau malam2 Yaya mesti batuk sampai muntah
Selsema dan kahak cam tak abis2


Ni haa minyaknya. Dalam RM8 kot utk 28ml


Yg ni beli aritu. RM39. Pun sapu jugak
Blasah je sapu semua
Jangan terlebih panas pulak anak Mama ni dah la huhu

Pusing2 nampak pulak My Moms Chicken Rice. Aiseh teringin la pulak nak rasa
Lagipun kesian anak2 tak sempat makan pon tadi. Dah masak pon kat rumah nak makan je tak sempat
Was was gak nak masuk mula2
Sebab si Yaya ni memang mencabar sikit nak handle
Kalau Papa ada takpela boleh makan gilir2
Takpela belasah jela nampak dalam tu pon lengang je
Dah lepas lunch hour
Kalau lintang pukang pon takla segan sangat haha




Cantik dan selesa. Baru lagi bukak lepas Aeon Big renovate


Nampak tak huru hara budak kecik tu hehe



Semangat budak 2 org ni makan. Licin semua :)
Sedap + lapar kot 
Gambar food yang tgh cantik masa sampai takde
Sebab laju je budak kecik tu nak capai kannn hehe


Dia pon join makan sekali. Nak suap taknak. Cekau2 gak sendiri. Pastu sapu atas pale
Sabor jelah
Ngan kaki pon naik atas meja
Oh Aisya Amalia ! Kalah boy tau !


Takleh nak duduk diam hehe
Geram je Mama ngan awak ni tauuu
Rasa nak gigit2.. Comel ! :D

Ok tu je nak cerita. Review food? Erm ok la kot. Boleh tahan sedap. Cuma tak la wow sangat sampai termimpi2
Dan dengan harga tu lebih baik makan nasik ayam biasa yg jual kedai2 biasa kot
Cuma kalau nak santai selesa2 bolehla makan sini
Staff baik dan mesra
Overall puas hati
Yang lagi best, takde service charge pun. GST pon takde!
Biasa kalau dine in service charge 10% kan? Padahal tak service ape sangat pun
GST sah2 6%. Dah 16% kat situ je
Tapi kat sini tak kena pulak
Bagus kan??


Takde pun kan? Ke cashier salah key in? Haha taktau la

Ni yg makan kat sushi aritu


Nampak? RM11++ bayor kat situ aje!

Dah itu aje nak cerita. Aktiviti anak beranak time Papa takde. 
Aihh baru 3 hari. Lagi 287 hari to go. Rindunya.. Rasa kosong aje :(

Okla nanti rajin update lagi. Daaa ~

Monday, November 16, 2015

Day 1/290 - Goodbye Papa !

Cerita semalam. 

Bermulanya journey 290 hari kami tanpa yg tersayang di sisi T_T

Flight Papa ke US pukul 11.59pm 15 Nov. Korean air. Transit di Incheon, Seoul then naik Delta Airlines pula ke Detroit. Pastu tukar pulak flight lain utk ke San Antonio. Total lebih kurang 29 hours termasuk transit. By now 11.22pm 16 Nov Papa belum sampai Detroit pon lagi..

Takleh nak cite panjang2. Sedih sedih sedih ! Jom layan gambar la..


Gerak dari rumah after Maghrib. Sampai KLIA lebih kurang pukul 9. Anak anak excited sampai airport. Tahu Papa nak gi US lama. Tapi masih kecik kot nak pahamkan 10 bulan tu lama mana :( 
Tu yang seronok je semua

Thanks Mak Ayah datang hantar sekali. Abang Har saya n wife dia, Kak Zie pon ada datang airport sekali


Beramai-ramai kat counter check in macam nak ikut sekali je


Muka seronok je Aisya Amani macam dia pulak yg nak fly! Setakat baru sehari ni memang budak2 ni cam biasa je lagi. Tak terasa lagi kot. Confirm nak dekat seminggu nanti mula la dua2 tu duk tanya bila Papa nak balik :(


Flight Papa 11.59pm


Aisya Amanda. Budak yang paling manja dengan Papa. Nak tidur ngan Papa. Kluar berjalan mesti pegang tangan Papa. Kalau makan nak duduk sebelah Papa. Semua Papa Papa Papa. Tapi time ni langsung taknak ambik gambar ngan Papa :(


Aisya Amalia. Papa pergi dia baru nak bertatih. InsyaAllah Papa balik nanti dia dah berlari..


Cuba untuk senyum tapi dalam hati menangisss huuuu


Our small family. Time to say goodbye :'(




InsyaAllah see u soon in 10 months sayang. May Allah ease everything for us. Aaminn ~